Aangepaste afname eindexamen

De directeur kan besluiten om een examen op een aangepaste manier af te nemen, bij:

  • een beperking
  • of ziekte
  • en voor leerlingen met een andere moedertaal

Dit geldt voor het schoolexamen en het centraal examen.

Verklaring deskundige

Bij een zichtbare/lichamelijke reden, is er geen verklaring van een deskundige nodig. Is de reden niet zichtbaar? Dan is een verklaring van een deskundige (psycholoog, orthopedagoog, psychiater of neuroloog) nodig. Met een verklaring kan een leerling maximaal 30 minuten extra tijd krijgen voor het centraal examen. Andere aanpassingen moeten in de verklaring zelf of het behandelingsplan bij de verklaring staan.

Andere moedertaal

Leerlingen kunnen extra tijd krijgen voor het schoolexamen en het centraal examen als:

  • de moedertaal niet-Nederlands of Fries is
  • en, ze minder dan 6 jaar onderwijs in Nederland hebben gevolgd

Deze leerlingen mogen 2 woordenboeken meenemen naar het examen:

  • een verklarend woordenboek van de Nederlandse taal
  • en, een woordenboek van- en naar de eigen thuistaal

Vanaf schooljaar 2024-2025 mogen deze leerlingen ook een digitaal woordenboek gebruiken. Dit moet wel offline staan. Ook verklanking is toegestaan, behalve bij de talen.

Melden bij inspectie verplicht

Bij een aangepast examen, moet het schoolbestuur elk besluit melden bij de inspectie via het Internet Schooldossier Link opent externe pagina  . Dit geldt voor de schoolexamens en de centrale examens. Zie artikel 3.54 Link opent externe pagina en artikel 3.55 Link opent externe pagina Uitvoeringsbesluit WVO 2020.

Kijk ook op Examenblad.nl bij Passend examineren Link opent externe pagina

Bestellen aangepaste examens

Kandidaten die moeite hebben met lezen en daarvoor geen verklaring hebben van een deskundige kunnen ook verklanking gebruiken. Dit geldt vanaf schooljaar 2024-2025. Hiervoor is een digitale pdf van het examen beschikbaar.

Scholen moeten het aantal kandidaten dat verklanking wil gebruiken per vak doorgeven. Als er voor dat vak spraaksynthese beschikbaar is, krijgt de school standaard 1 CD. Dat gebeurt ook als er geen kandidaten zijn doorgegeven. Er kunnen maximaal 5 CD’s per vak worden aangevraagd. De school moet de pdf op de CD zelf kopiëren als het nodig is en aan kandidaten geven die hierom vragen. De examensecretaris moet bij het kopiëren de richtlijnen Link opent externe pagina gebruiken van het CvTE.

Voor leerlingen met andere beperkingen kunnen er ook andere aanpassingen nodig zijn. Bijvoorbeeld bij slechthorendheid of slechtziendheid. Stuur dan een e-mail naar: examens@duo.nl met het verzoek om het speciale formulier voor specifiek toegankelijke examens. Het CvTE neemt daarna contact met u op.

Neem ook contact op met het CvTE als u wilt weten welke aanpassingen toegestaan zijn als standaardafname niet mogelijk is. Gebruik het contactformulier Link opent externe pagina of e-mail: info@cvte.nl.

Kijk ook op Examenblad.nl bij Passend examineren Link opent externe pagina .

Contact

U kunt uw vraag telefonisch of per e-mail stellen.

Mailen

Stel uw vraag via examenloket@duo.nl. Vermeld uw instellingscode of bestuursnummer. We beantwoorden uw e-mail binnen 5 werkdagen.

Of gebruik het contactformulier.

Bellen

U kunt ons bellen op 070 757 51 77 op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur. 

Niets missen?

Het onderwijs is constant in beweging. Abonneer u op onze nieuwsbrief.